Om oss

När började människan skapa och lyssna på musik? När blev musiken ett njutningsmedel, för kontemplation, för dans, verklighetsflykt, för glädje och tröst? Kanske har forskarna inget definitivt svar på frågan. Men Göteborgarna vet i alla fall när en av deras absoluta favoritstationer – Radio 88 – drog igång med sin musik.
Året var 2004. Men historien om Radio 88 går längre tillbaks än så.

Partille Närradio, där Radio 88 ingår, startade sina sändningar i mitten av 1980-talet.

Som alltid när det gäller föreningsverksamhet var den beroende av eldsjälar. I detta fall hette de Sven Olofson och Leif Andersson. När de drog igång sändningar var det med enklast tänkbara teknik.

Sändningarna uppgick till några få timmar i veckan. Ljudet gick på en telefontråd via televerkets telestation upp till sändaren. Stereo var det inte tal om, allt sändes i mono. Och när det inte sändes musik hördes istället en intalad slinga eller en kort hemsk elektronisk musiksnutt. Lyssnarna stängde snabbt av…

 

Musiken

Tio år senare, på 1990-talet, började Partille Närradio att spela musik på dagarna. Föreningen som sände hette Radio FM och stationschef var Tony Eriksson. Verksamheten började försiktigt med några få timmars sändning per vecka.
Men i takt med ökade reklamintäkter (det blev tillåtet med reklam i närradion 1996) började man sända hela dagar. På natten var det pausfiskar, alltså helt tyst. Men när datorerna gjorde det lite enklare att spela musik obemannat, ja då rullade musiken på – dygnet runt! Musikälskarna applåderade.

Några av programledarna från Radio FM tiden

Från vänster; Johnny, Philip, Dick och Torsten. Johnny och Torsten är fortfarande radioaktiva hos oss på Radio 88.

Så här kan det också se ut när man sänder radio live

Johanna Bergqvist (med praktikanten Emily Mervik i knät) samt Mats Adelin i bakgrunden 2012.

Åren gick

Radio FM blev allt populärare men år 2004 tvingades man ändå lägga ned. Där kunde historien slutat. Men några av programledarna från Radio FM vägrade ge upp. De bildade en ny ideell förening – Radio 88 föddes. Namnet tog man logiskt nog från den frekvens Partille Närradio sänder över, alltså 88 Mhz, någon millimeter eller två till vänster om Sveriges Radio P1 på frekvensskalan.

Ny era
Nu inleddes en mer dynamisk period. Med sällsynt hängivna musik- och radioälskande eldsjälar har tekniken förfinats samtidigt som det redaktionella utbudet ökat väsentligt. I detta sammanhang kan man inte nog betona den viktiga roll Ulf Ligander hade under många år. Ända till sin bortgång 2011 var Ulf djupt engagerad i teknik och programutbud.

Radio 88 idag

Idag drivs Radio 88 av ett 35-tal programledare/tekniker/säljare där drivkraften är det breda och djupa musikintresset. Fokus ligger dagtid på hits från förr, men även på ny musik som passar in i formatet.
Kvällarna kan vara mer specialiserade med innehåll från olika genrer. Ingen musik är förbjuden om känslan är den rätta men i princip är det pop, rock, country, schlager, reggae, visor och dansband som gäller.

På dagtid är rättesnöret att 70 procent av musikutbudet är äldre hits med en hög igenkänningsfaktor. Resterande 30 procent kan vara programledarens egna favoriter eller musik som passar in, men som nödvändigtvis inte definieras som självklara hits.

En stor del av radions utbud består av redaktionellt producerade livesändningar med programledare i studion. De ägnar varje år tusentals timmar åt att förbereda sig, sända, lägga upp spellistor, genomföra tävlingar och bjuda in intressanta gäster, företrädesvis artister inom musikbranschen.

Övrig tid sänds inspelade program eller melodiradio. Varje hel timma sänds välproducerade nyheter och väderrapporter.

En viktig del för radions framgång är aktiva och lyhörda lyssnarkontakter. Bland annat via radions speciella supporterklubb och det populära önskeprogrammet Aladdin som sänds två gånger i veckan. Radions prioriterade målgrupp är 40+.

Radio 88 ingår som en av flera föreningar (och den absolut största) i Partille Närradio. Studion ligger i Sävedalen, Partille. Här finns idag en avancerad teknik i framkant jämfört med många andra radiostationer.

Radiofrekvensen är FM 88,0 MHz och når ut till lyssnare i Partille och hela Göteborgsområdet.

Via webbradion på www.radio88.se eller via radioappar når Radio 88 lyssnare i hela världen. Radio 88 har många trogna lyssnare, inte bara i Göteborgsområdet.

Radiofrekvensen är FM 88,0 MHz och når ut till lyssnare i Partille och hela Göteborgsområdet. Via webbradion på www.radio88.se eller via radioappar når Radio 88 lyssnare i hela världen. Radio 88 har många trogna lyssnare, inte bara i Göteborgsområdet.

Det mesta av den sända musiken kommer från Radio 88:s eget digitala musikarkiv. Arkivet är så omfattande att det brukar dröja länge innan en låt sänds en andra gång. Till skillnad mot många andra radiostationer spelas musik även från vinyl- och CD-skivor och från andra källor.

Radio 88 är reklamfinansierad och sänder musik dygnet runt. På helgerna använder andra föreningar frekvensen. Då sänds t ex kommuninformation och gudstjänster. Dessa sändningar subventioneras av Radio 88:s intäkter.

Kort Historik:

Början av 80-talet – Partille Närradio bildas av bland andra eldsjälen Leif Andersson

Mitten av 90-talet – Musik började sändas några timmar varje dag

Slutet av 90-talet – Radio FM som var föregångaren till Radio 88 startade

2004 – Radio FM ombildas av femton programledare till Radio 88 och till sin nuvarande form och inriktning

2012 – Radio 88 får egen ekonomi, skild från Partille Närradioförening

2014 – Radio 88 fyller tio år

2016 – Radio 88 Partille byter namn till Radio 88.